NAŠA RJEŠENJA

Građanke i građani su primorani da koriste neefikasne i nezdrave sisteme grijanja na ugalj i drva.
Finansiramo zamjenu ovih sistema u privatnim i javnim objektima.
Građanima i građankama stvaramo uštede, čistimo  zrak, čuvamo zdravlje.

 

Dokaz da riječi potvrđujemo djelima je Vlada Kantona Sarajevo, na čijem čelu je predsjednik Naše stranke. Finansirala je zamjenu preko 800 peći u privatnim kućama, pokrenula proces za dodatnih 2000 domaćinstava te utoplila i promijenila sistem grijanja na više od 40 javnih objekata.

Divljom gradnjom mini hidrocentrala i agresivnim betoniranjem rijeka uništava se naš najvrjedniji resurs, naša voda.

Zaustavljamo izgradnju mini hidrocentrala i uništavanje naših rijeka.

Ulažemo u solarnu i vjetroenergiju. Štitimo obradivo zemljište.

 

Naša stranka je u FBiH predvodila proces zabrane gradnje mini hidrocentrala, zaustavila betoniranje Drine u Goraždu, bila uz građane i građanke na rijekama Sani, Buni, Bunici, Blihi…

Više od pola njiva u BiH se ne obrađuje, a poticaji poljoprivredi su nedovoljni i nepravedno podijeljeni.

Proizvodnja hrane je veliki potencijal koji se zanemaruje iako donosi nova radna mjesta.

Osnivanje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, strateško planiranje i ulaganje u proizvodnju zdravih, domaćih proizvoda, povezivanje poljoprivrednica i poljoprivrednika s tržištem i transparentno osiguravanje robnih rezervi, naši su prioriteti.

 

Na nivou FBiH zahtijevali smo značajno veća izdvajanja za poljoprivredu i ukidanje nameta na korištenje poljoprivrednog zemljišta.

Velika izdvajanja od plata u zdravstveni i penzioni sistem nisu osigurala kvalitetan i pravedan pristup zdravstvu niti dostojanstvo penzionerkama i penzionerima. 

Smanjit ćemo poreze kako bi više novca ostajalo u vašem džepu. Nižim poreskim stopama ćemo osigurati da svi radnici/radnice i poslodavci/poslodavke plaćaju obaveze na stvarne plate, tako će javne kase biti punije, tržište fer za sve, a zdravstveni i penzioni sistem pravedan i kvalitetan.

Decenijama nakon Daytona BiH je zarobljena podjelama i nefunkcionalnim uređenjem.

Svi građani i građanke su u nekom dijelu Bosne i Hercegovine diskriminisani.

Predlažemo izmjene Ustava BiH koje bi omogućile da se jedna predsjednica ili predsjednik BiH bira u državnom parlamentu i ima simbolične ovlasti.

 

Naš Prijedlog izmjena Ustava BiH trenutno je jedini u zvaničnoj proceduri.

BiH je posljednja u regionu po ispunjenosti uslova za ulazak u EU.

Ovakvim statusom BiH gubi stotine miliona bespovratnih sredstava koja su morala biti usmjerena na gradnju cesta, poticaj poljoprivredi, čistoj energiji i stvaranju novih radnih mjesta.

Radit ćemo da naša kuća bude u Evropi, a mi da ostajemo u našoj zemlji.

 

Na nivou BiH predložili smo set zakona neophodnih za kandidatski status.

Budućnost naših gradova zavisi od perspektive koju mladi i školovani ljudi imaju u njima.

Profit investitora na štetu kvalitete života čini nedostupnim stanove mladima i svima koji po prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Uvodimo programe finansijskih poticaja za kupovinu prvog stana, razvijamo sistem povoljnijeg kreditiranja i priuštivog stanovanja po uzoru na evropsku praksu (npr. Beč), te potičemo investitore da budu dio ovog sistema.

 

Primjer da se to može je Kanton Sarajevo u kojem je naša Vlada izdvojila više od 11 miliona konvertibilnih maraka za stanogradnju, tri miliona za poticajnu stanogradnju a za 866 mladih sufinansirala je kupovinu stanova s po 10.000 KM samo u ovoj godini. Uradit ćemo to širom BiH.

Kultura je jedan od naših najboljih izvoznih proizvoda. Nažalost, spektakularni rezultati naših kulturnih radnica i radnika dešavaju se ne zahvaljujući, već uprkos sistemu.

Naša stranka je partner kulturnim djelatnicima i djelatnicama i omogućit ćemo im da svoje potencijale ostvare u punom kapacitetu.

Kultura ne troši, nego stvara. Kultura nije privilegija i na nju svi moramo imati pravo.

 

Tamo gdje smo u vlasti, donijeli smo promjenu i u polju kulture. Na primjer, samo u ovoj godini naša Vlada u Kantonu Sarajevo finansirala je preko stotinu javnih, za građanke i građane besplatnih kulturnih sadržaja, osigurala prijeko potrebna sredstva za opstanak Zemaljskog muzeja i izdvojila dva miliona KM za filmsku industriju.

Administrativni sistem u Bosni i Hercegovini je za građane i građanke prije opterećenje u kojem gube vrijeme i novac nego svrhoviti servis.

Usluge koje država pruža građankama i građanima moraju se rješavati s lakoćom.

Naša stranka će sprovesti potpunu digitalizaciju javnog sistema. Od uprave, preko obrazovanja, do zdravstva, uvezat ćemo sve registre, automatizovati sve procedure, popisati sve obaveze građanki i građana i privrede te obezbijediti na jednom mjestu i online sve potvrde i uvjerenja, bez dodatnih troškova za korisnice i korisnike.

BiH je cestovno jedna od najslabije uvezanih zemalja u Evropi, a željeznicom nije uvezana ni unutar vlastitih granica.

Naši građani i građanke od Bihaća do glavnog grada putuju u prosjeku šest sati, kao i od Brčkog do Neuma. Transport robe obavlja se istim cestama, što ih dodatno čini nesigurnijima.

Potrebni su nam kvalitetni, brže građeni putevi, zaslužujemo nove željezničke linije, aerodrome poput onih u evropskim metropolama, savremene bolnice, nove škole...

U naredne četiri godine investirat ćemo više od milijardu KM u škole i bolnice te aerodrome i ceste kojima ćemo uvezati BiH unutar njenih granica, ali i s Evropom i svijetom, uvest ćemo olakšice za tržište željezničkog transporta i ponuditi sigurnu i ekološku alternativu drumskom saobraćaju.

 

U svim krajevima BiH uradit ćemo ono što je uradila naša Vlada u Kantonu Sarajevo. Samo u 2021. godini izdvojila je skoro 60 miliona KM za kapitalne projekte.

Nakon 60 godina u Sarajevu smo pokrenuli rekonstrukciju tramvajske pruge, finansirali nabavku novih trolejbusa i tramvaja te pokrenuli željezničke linije. Pokazali smo da shvatamo značaj javnog i održivog transporta koji ćemo uvesti u cijelu BiH.

Penzioneri i penzionerke su i prije inflacije pripadali najugroženijim kategorijama stanovništva. S inflacijom, oni koji imaju penziju manju od 600 KM ne mogu voditi dostojanstven život.

Bit ćemo vlast koja je penzionerima u stanju vratiti ono što su godinama rada ulagali i osigurati im dostojanstvenu starost.

Mala i srednja preduzeća, iako su pokretači ekonomskog oporavka i razvoja, najčešće su na udaru državne administracije.

Formirat ćemo budžetske programe s namjenskom podrškom sektoru malih i srednjih preduzeća, stimulisati registraciju novih i bolje poslovne uslove za sve. Pojednostavit ćemo procese nasljeđivanja i preprodaje firme.

 

Tamo gdje smo vlast pokazali smo da smo partneri privrednicima i privrednicama.

Naša Vlada u Kantonu Sarajevo izdvojila je 110 miliona KM za mala i srednja preduzeća kroz beskamatnu kreditnu liniju i odgođenim vraćanjem kredita do godinu dana.

Zbog korumpiranosti državnog aparata većina građanki i građana je uskraćena za jednaku mogućnost pristupa javnim uslugama, poslovima, tenderima i pozivima.

Naša stranka je kroz ministarstva pravde u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu jasno pokazala da je borba protiv korupcije jedan od naših glavnih ciljeva i da to radimo na efikasan način. Ovu borbu proširit ćemo na čitavu državu kroz izgradnju kvalitetnih antikoruptivnih mehanizama, kakvi su uredi za borbu protiv korupcije i zakoni koji će tim uredima osigurati slobodu i autonomiju djelovanja. Korumpirana država je diskriminatorna, jednima je zlatni resurs, a drugima teret i trauma.

 

Naša stranka je na nivou BiH osnovala i vodila Istražnu komisiju čiji je rezultat smjena samog vrha Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zbog korupcije.

Objavili smo Registar zaposlenih u kantonalnom javnom sektoru. U Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu usvojili smo Zakon o prijavljivanju imovine nositelja javnih funkcija i formirali urede za borbu protiv korupcije.

Jeste li sigurni da je vaš glas prebrojan?

Uz dokumentovane izborne krađe mnogi se pitaju u čemu je svrha izlaska na izbore. Naša stranka nikada nije ukrala niti jedan glas i zaštitit ćemo prava ne samo naših, nego svih birača u BiH.

Uz izmjenu Ustava i predloženog novog upravnog sistema na nivou Bosne i Hercegovine, osiguravamo temelje demokratije tako što garantujemo da će izborni rezultati izražavati volju građana i građanki, a ne volju onih koji broje glasove. Zbog toga ćemo, po uzoru na brojne demokratske zemlje, uvesti funkcionalan sistem elektronskog glasanja.

Komplikovani sistem nadležnosti ide direktno na štetu pacijenata i pacijentica. Zbog toga sve naše građanke i građani da bi dobili zdravstvenu uslugu moraju se vraćati u mjesto prebivališta, umjesto da je dobiju ondje gdje im zatreba.

Pacijenti i pacijentice ne smiju biti žrtve administracije.

Usaglasit ćemo kantonalne i federalne propise o zdravstvenim uslugama i omogućiti njihovo nesmetano korištenje svim osiguranicima i osiguranicama gdje god se zateknu.

Podrška porodicama u samom je fokusu našeg djelovanja.

Od dana rođenja do upisa na univerzitete prijatelji smo porodicama u brizi za djecu.

Borimo se da svako dijete u BiH od rođenja ima ista prava i podršku, da svaka porodica dobije 12.000 KM za prvih 12 mjeseci prinove.

 

Naša stranka je na nivou FBiH insistirala na uspostavi Fonda za porodilje, a u Kantonu Sarajevo obezbijedili smo naknadu porodiljama od 12.000 KM za 12 mjeseci bez obzira na njihov radnopravni status. Našu dobru praksu sada uvode i drugi kantoni.

Dejtonska BiH nikada nije osvojila olimpijsko zlato.

Kriza sporta u Bosni i Hercegovini prisutna je i na profesionalnom i na amaterskom nivou.

Rezultati naših sportista i sportistkinja odraz su sramno niskog ulaganja u sport, njegovu popularizaciju i dostupnost od najmlađe dobi. 

Ulagat ćemo u sport po evropskim standardima ali i vršiti nadzor nad radom saveza i klubova kako bi ulaganje dalo rezultate i poticaj sportistkinjama i sportistima.

 

Sport, kao i kultura i obrazovanje, pravo su koje moraju imati svi. U Kantonu Sarajevo finansiramo školu skijanja i školu plivanja za sve osnovce, a više od četiri miliona KM izdvojeno je za sport kroz različite projekte. Isto ćemo uraditi u svim sredinama gdje budemo u vlasti.

Djeca koja pohađaju predškolsko obrazovanje spremnija su za školu i postižu bolje rezultate. Predškolsko obrazovanje je značajno za njihovu socijalizaciju, razvoj interesovanja, ali radi se i o ekonomskoj mjeri koja umanjuje pritisak na porodicu, baš kao i besplatni udžbenici za svu djecu od prvog do devetog razreda u osnovnim školama. Osigurat ćemo dovoljan broj javnih predškolskih ustanova u svakom dijelu BiH, besplatne udžbenike đacima, osavremeniti biblioteke i procese izvođenja nastave, učiniti vrtiće i škole inkluzivnim i dostupnim svakom djetetu.

 

Sve navedeno već je uradila naša Vlada u Sarajevu: obezbijedila je besplatne udžbenike za školsku 2022/23. godinu svim učenicima i učenicama od petog do devetog razreda a boravak djece u vrtićima sufinansiramo s 5,5 miliona KM. Svoj našoj djeci, bilo gdje u BiH, omogućit ćemo isto.

Obrazovanje je dinamičan proces koji se ne može razdvojiti od nauke niti smije biti neiskorišteni resurs finansiran javnim novcem. 

Razvoj javnog obrazovnog sistema kroz proširenje materijalnih, tehničkih i ljudskih kapaciteta u srednjoškolskim i na visokoškolskim ustanovama treba da bude prioritet svakog društva koje želi da napreduje.

Nastavnom kadru ćemo osigurati istraživačke kapacitete kako bi visokoškolske ustanove u BiH postale naučni centri, a prestale biti ideološke učionice. Podržat ćemo naučne centre u davanju smjernica za razvoj i napredak društva te povećati izdvajanja za obrazovanje i nauku.

 

Vlada Kantona Sarajevo u 2021. godini izdvojila je rekordnih 4,9 miliona KM za nauku i naučno istraživačke institucije. Nećemo na tome stati dok u cijeloj BiH ne stvorimo iste uslove za naučni rad.

Ukidanje ustavne diskriminacije prema svima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini i implementiranje presuda Evropskog suda za ljudska prava za nas su civilizacijska obaveza.

Prava moraju biti zagarantovana svim našim građanima i građankama na svakom pedlju naše zemlje. Borimo se za jednakost i slobodu izbora. U borbi za slobodno društvo, slobodni i nezavisni mediji, kritički orijentisani prema vlasti i opoziciji su ključ demokratskog društva.

Partner smo medijima i organizacijama koje zagovaraju jednakost i bore se protiv diskriminacije.

Energetska stabilnost potrebnija nam je nego ikada. EU je postavila jasne energetske trendove i standarde na koje se BiH obavezala.

Pokrenut ćemo dekarbonizaciju proizvodnje električne energije i industrije, utvrdit ćemo proizvodni miks električne energije, s ciljem od 30% električne energije iz obnovljivih izvora (vjetar, sunce) do 2040. godine i otvoriti tržište za energiju koja se proizvodi na ovaj način kako bi i najmanji proizvođači, oni koji stvaraju za vlastite potrebe, svoje viškove distribuirali u mrežu te tako ostvarivali i finansijsku dobit.

 

Svugdje gdje dođemo na vlast učinit ćemo što smo učinili u Tuzlanskom kantonu gdje smo snažno podržali provođenje mjere energetske efikasnosti a za vrijeme naše Vlade u TK inicirana je obaveza budžetskog izdvajanja od deset posto za provođenje ovih mjera.

U posljednjoj deceniji IT sektor u Bosni i Hercegovini doživljava najveći rast u poređenju sa svim drugim industrijama. Broj zaposlenih u IT sektoru u stalnom je rastu, ali država im nije partner.

Mi IT sektor vidimo kao jedan od ključnih za ubrzani razvoj Bosne i Hercegovine i zato ćemo povećati tržište rada uz pomoć obrazovnih politika usmjerenih na stvaranje kadra za ovaj sektor, regulisat ćemo status freelancera kako bi se troškovi rada izjednačili za strane i domaće kompanije i jačati start-up projekte i kroz direktnu finansijsku pomoć i kroz stručnu podršku.

Obavezujemo se da to uradimo u svim kantonima. Naša Vlada u KS je već preuzela troškove studiranja svih studenata i studentica koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u narednoj akademskoj godini a broj mjesta je povećan.

Biti sigurni u našoj zemlji, imati sigurne granice i sigurne ulice, osjećati se zaštićeno u porodici, u školi, na radnom mjestu i na društvenim mrežama, želimo i trebamo svi podjednako.

Ulaganje u sigurnost, depolitizacija sudstva i policije i stalno unapređenje pravnih rješenja za zaštitu od nasilja ciljevi su koje ćemo ostvariti.

 

Na federalnom nivou značajno smo doprinijeli usvajanju Nacrta Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Gotovo četvrtina državljana i državljanki BiH živi van granica naše zemlje.

Njihov doprinos kroz podršku porodicama u domovini, kao i njihove kulturne, ekonomske i društvene veze s BiH su nemjerljive i nezamjenjive.

Osnažit ćemo kulturne i ekonomske veze s našim građankama i građanima u inostranstvu otvaranjem ureda za dijasporu.