Mirela Trepanić Grbešić

Kandidatkinja broj 2 na listi za Parlament BiH

Moj politički cilj je pretvoriti BiH u zemlju u kojoj možemo živjeti punim plućima, školovati se, raditi, uživati u njenim ljepotama, ponositi se njenim raznolikostima i različitostima. Zalažem se za poboljšanje kvaliteta života, polazeći od osnovnih ljudskih prava – kvalitetno obrazovanje, liječenje i prava radnika. 

Nakon završetka Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu kao diplomirana rediteljka režirala sam brojne predstave na scenama BiH, od Narodnog pozorišta Mostar, preko Kamernog teatra 55 u Sarajevu, do Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Kao slobodna umjetnica sam 16 godina sticala rediteljski staž kroz saradnju sa raznim NVO-ima, producentskim i TV kućama u realizaciji različitih emisija, reklama i dokumentarnih filmova. Ponosna sam što sam režirala otvorenje sarajevske Vijećnice nakon rekonstrukcije 2014. godine.

Kao izabrana vijećnica u Općinskom vijeću Gračanica u mandatu 2016. – 2020. borila sam se za transparentnost i uvid u to kako se troše budžetska sredstva, između ostalog gdje nestaju milionski iznosi na godišnjem nivou namijenjeni za sport. Ogromni se iznosi iz budžeta ulažu u sport a djeca istovremeno plaćaju mjesečne naknade sportskim školama, najmanje što se treba uvesti je da sva djeca imaju besplatne škole sporta.

Dobila sam povjerenje građanki i građana Tuzlanskog kantona te sam ih zastupala kao u Skupštini TK u mandatu 2018 – 2022. Iz Skupštine TK sam imenovana u Dom naroda FBiH, gdje sam bila delegatkinja u mandatu 2018 – 2022. Zalagala sam se, prije svega, za poboljšanje uvjeta u zdravstvenim ustanovama, za prevenciju malignih oboljenja, (posebno smo u vrijeme pandemije vidjeli koliko je naš zdravstveni sistem slab), zatim reformu obrazovanja i ukidanje parafiskalnih nameta. Najvećim uspjehom svog mandata smatram poboljšanje uvjeta na Ginekološko-akušerskoj klinici Tuzla i Bolnici Dr. Mustafa Beganović u Gračanici, jer ne smijemo dopustiti da porodilje i majke odlaze s psihičkim i fizičkim traumama s poroda i sve manje se odlučuju na majčinstvo. Pitanje sigurnog poroda je jedno od osnovnih ljudskih prava ali i nataliteta.

Posebno sam ponosna na uvođenje HPV vakcine koja dosad jedino u BiH nije uvedena, a efikasna je u sprečavanju karcinoma raka grlića maternice. Vakcina se zahvaljujući mom zalaganju na federalnom nivou uvodi kroz pilot program u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom. Nastavit ću raditi na ovom pitanju i u Parlamentu BiH, da se vakcina uvede na teritoriji cijele BiH, kroz međunarodnu zdravstvenu strategiju. Ima li išta važnije od zdravlja djevojčica i dječaka čije živote ova vakcina može spasiti? 

Pokrenula sam i realizirala tzv. tax-free model, po kojem su takse za osnivanje obrta i preduzeća u TK u 2022. godini besplatne. S obzirom na to da je sistem parafiskalnih naplata takav, sve takse koje se uplate za osnivanje obrta i preduzeća refundiraju se iz budžeta TK, a za ovu namjenu je izdvojeno pola miliona KM. 

Svakog sata BiH napuste tri mlade osobe. Svakog dana odlazi 72 naših mladih, naše djece u zemlje EU. U Parlamentu BiH bavit ću se strategijom za mlade, koja je dosad bila kočnica za pristup BiH milionskim fondovima EU za mlade. 

E-mail: mirelatrepanic@gmail.com

“Vjerujem da možemo uspjeti da BiH napravimo zemljom prilika za mlade, istih prilika kakve imaju njihovi vršnjaci širom Evropske unije.”