Dragan Mioković

Nosilac liste 407 za Parlament Federacije BiH

Trideset godina sam služio zajednici i štitio živote i imovinu svojih sugrađanki i sugrađana kao policijski službenik. Prihvatio sam ponudu predsjednika Naše stranke da u naredne četiri godine služim interesima i štitim ljudsko i svako drugo pravo svih građanki i građana Federacije Bosne i Hercegovine. Čvrsto sam odlučio prihvatiti taj izazov, zadobiti a onda radom, zalaganjem i čestitim pristupom opravdati njihovo povjerenje.

Kriminalista sam po zanimanju, a profesionalnu karijeru sam započeo kao istražitelj krim policije u tadašnjoj SJB Stari Grad, 1987. godine. Godine 1993. sam bio raspoređen u Odjeljenje za krvne, seksualne i zločine međunarodnog prava, u čijoj je nadležnosti bilo i dokumentovanje ubistava stanovnika Sarajeva djelovanjem s položaja VRS. Od aprila 2001. do jula 2002. sam bio zamjenik komandanta Bosanskohercegovačkog policijskog kontingenta u UN misiji UNTAET u Istočnom Timoru. Po povratku, osam godina sam bio šef Ureda policijskog komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a posljednje četiri godine karijere proveo sam na poziciji analitičara u Kabinetu federalnog ministra unutrašnjih poslova. Penzionisan sam po sili zakona u julu 2015. Ratni sam vojni invalid 60 posto.

Fokus mog rada i angažovanja u Našoj stranci su pitanja iz domena sigurnosti, s akcentom na unapređenje krivično pravne legislative u oblasti jače i svrsishodnije zaštite lične sigurnosti žena i djece, kao i dorada, odnosno izmjena zakona i podzakonskih akata kojima je regulisano ustrojstvo policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je moja jedina domovina. Kada je trebalo braniti, ja sam je branio. Kada je od mene zatraženo da zločincima, pred sudom, u oči kažem da su je izdali i napali, ja sam to sa zadovoljstvom prihvatio i profesionalno odradio. Kada ju je trebalo predstaviti u svijetu kao kapacitiranu da pomogne drugima, ja sam bio u tom timu. To je moj put, i ja ću ga slijediti dok sam živ.

E-mail: dragan.miokovich@gmail.com

“Bosna i Hercegovina je moja jedina domovina. Kada je trebalo braniti, ja sam je branio.”