Damir Nikšić

Kandidat broj 3 na listi za Parlament Federacije BiH

Moj politički cilj je prije svega trajni mir u našoj zemlji, uz sve ono što vodi do mira: pomirenje, reintegracija i održivi povratak, kao i ono čemu je mir glavni preduslov, a to je izgradnja slobodnog, egalitarnog, građanskog, otvorenog, ekološki održivog društva. 

Kao višestruki povratnik, internacionalni umjetnik, građanin BiH, a u protekle četiri godine i izabrani dužnosnik, svoj život, a i svoj umjetnički i politički angažman u našoj zemlji shvatam prvenstveno kao mirovnu misiju. 

Djelujući kao samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuo sam više inicijativa od kojih je najvažnije pomenuti inicijativu za osnivanje Muzeja holokausta u Bosni i Hercegovini u Sarajevu kao i proglašenje arhitektonskog kompleksa Skenderija za arhitektonsko i kulturno naslijeđe prvog reda. U decembru 2019. osnovao sam Ekološki slobodarski pokret, a prije godinu dana priključio sam se klubu Naše stranke, da bi zatim postao i aktivni član. Pripajanjem ESPo Našoj stranci pojačali smo postojeće zelene politike Naše stranke. 

Razvojni put u održivu budućnost naše zemlje vidim kao povratak miru i prirodi, povratak zemlji kroz održivi povratak na selo, naročito u nerazvijena i napuštena gorsko-planinska područja. Stojim iza prilično radikalnog strateškog plana ruralnog razvoja NAŠE ZEMLJE koji bi, u kombinaciji sa razvojem IT sektora i kreativne industrije, rezultirao začećem jednog novog i boljeg internacionalnog imidža Bosne i Hercegovine.

“NAŠA ZEMLJA mora biti uređena zemlja u kojoj svako može pronaći svoj mir, živjeti svoje snove u svojoj kući i svojoj slobodi, u miru, na miru, od poštenog rada, od svog znanja, talenta, vještine”