Amir Purić

Kandidat broj 2 na listi za Parlament Federacije BiH

U politici sam jer vjerujem u parlamentarnu demokratiju i želim dati svoj doprinos njenom razvoju. Zalažem se za potpunu transparentnost u radu organa vlasti, javnih preduzeća i ustanova, zaštitu svih ljudskih prava i sloboda, posebno slobode govora i mišljenja, te izgradnju društva jednakih šansi za sve.

Diplomirao sam novinarstvo 2013. godine, izvještavao i pisao za više lokalnih, domaćih i regionalnih medija, u nekoliko njih bio urednik. Dobitnik sam specijalnog priznanja „Srđan Aleksić“ za izvještavanje o marginaliziranim grupama za 2019. godinu. Master program demokratije i ljudskih prava završio sam 2018. godine pri Centru za interdisciplinarne studije „Prof. dr. Zdravko Grebo“. Niz godina aktivan sam u civilnom sektoru, kroz rad u udruženjima Kladuški omladinski centar i Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“. Jedan sam od idejnih tvoraca projekta „Alternativni dom kulture“, koji je dijelom nadomjestio nedostatak javnog doma kulture u Velikoj Kladuši.

Jedan sam od osnivača inicijative „Kladuša je naša“, pokreta koji od 2017. godine okuplja građane Velike Kladuše u zajedničku borbu za kvalitativne društveno-političke promjene. Od novembra 2019. godine, pokret nastavlja političko djelovanje kroz Općinski odbor Naše stranke, čiji sam prvi predsjednik. Na lokalnim izborima 2020. godine izabran sam u Općinsko vijeće Velike Kladuše. U februaru 2021. godine Glavni odbor Naše stranke me imenuje za člana Predsjedništva stranke.

E-mail: a.puric1989@gmail.com

“Vrijeme je da naše lokalne borbe ujedinimo u jednu veliku borbu za našu zemlju, liberalnu, sekularnu i modernu Bosnu i Hercegovinu, državu oslobođenu korupcije, mržnje i podjela.“