Amir Morankić

Kandidat broj 8 na listi za Parlament Federacije BiH

Vrijeme je da politiku počnemo posmatrati kao ideološki smjer praćen upornim radom, a ne samo kao lični interes i zauzimanje fotelja.

Zovem se Amir Morankić i rođen sam 1. 6. 1995. godine u Tuzli. Živim i radim u Srebreniku.

„Prvu Osnovnu školu“ sam završio u Srebreniku i 2011. godine upisao „Opštu Gimnaziju“. Srednjoškolsko obrazovanje sam uspješno apsolvirao u ljeto 2014. godine. Nakon toga, upisao sam „Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli“. Uspješno sam diplomirao 2019. godine na smjeru za marketing, odbranivši diplomski rad o temi „Pozicioniranje turističke ponude Grada Tuzla“. Tokom svog školovanja, redovno sam učestvovao na mnogim dodatnim sekcijama, a posebne rezultate sam ostvario na košarkaškim školskim natjecanjima.

Trenutno sam zaposlen u računovodstvenoj agenciji, a također polažem za licencu „certificirani računovođa.

Učestvovao sam na prošlim lokalnim izborima kao kandidat Liberalno-demokratske stranke BiH i ostvario značajan rezultat. 

Aktivno pratim politička zbivanja u našoj zemlji i smatram da svi moramo bit svjesni težine momenta u kojem se nalazi naša domovina. Nažalost, napadi iz Beograda i Zagreba su postali sve učestaliji i agresivniji a naš odgovor na to spor i nedovoljan. Naša diplomatija na međunarodnom planu ne postoji. Moramo se probuditi i preuzeti ulogu vođenja države jer se država ne brani namještenim tenderima, respiratorima, diplomama i drugim aferama koje nam nanose nemjerljivu štetu. 

Zalažem se da Bosna i Hercegovina jednog dana postane građanska država, ista onakva kao i sve moderno uređene evropske države. Moramo na svakom značajnom mjestu u svijetu ponavljati pojam „građanske države“, jer je to način da ova zemlja funkcioniše i nudi svima ista prava i mogućnosti. 

“Moramo imati jači odgovor na politike koje nas udaljavaju od te ideje i žustro im se suprotstaviti.”